Arlequí (Léonide Massine)

Museu Picasso

Pablo Picasso

1917

Oli sobre tela, 117 × 90 cm

El 1917, Picasso va fer una llarga estada a Barcelona. Aleshores col·laborava amb els Ballets Russos dirigits per Serguei Diaghilev, companyia que havia estat contractada pel Gran Teatre del Liceu.

Diaghilev encarregà a Picasso el teló, els decorats i el vestuari de Parade, un ballet amb llibret de Jean Cocteau i música d’Erik Satie. Parade s’estrenà al Théâtre du Châtelet de París el 18 de maig de 1917.

El 10 de novembre de 1917, els Ballets Russos estrenaven aquesta obra al Gran Teatre del Liceu, a la qual Picasso va assistir amb la seva família, que residia a la ciutat comtal. L’obra no va deixar ningú indiferent, i tant la música d’Erik Satie com les escenografies i el vestuari de Picasso i les coreografies de Serguei Diaghilev van rebre crítiques enceses i, alhora, van entusiasmar.

Picasso pinta aquest oli en el decurs de la seva estada a Barcelona, el juny de 1917, amb motiu de la presentació al Liceu del ballet Parade. El retratat és el primer ballarí i coreògraf de la companyia russa, Léonide Massine, situat en un marc escenogràfic teatral.

L’any 1919, Picasso regalà aquest magnífic oli als aleshores Museus Artístics Municipals de la ciutat de Barcelona. Era la primera obra que l’artista donava a la ciutat i l’inici de la col·lecció d’obres de Picasso que avui integren el Museu Picasso de Barcelona.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2023

 

MPB 10. 941. Donació de Pablo Picasso, 1919

Fotografía: Fotogasull

© Sucesión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2022

Museu Picasso

C/ Montcada, 15-23
08003 Barcelona

Consulteu el web del Museu Picasso