Conjunt de peces del cor La Taponera de treballadors del sector surer de Palafrugell

Museu del Suro de Catalunya

1859-1955

Insígnies, uniforme, material administratiu, fotografies, diapasons, batutes del cor, disc d’homenatge a La Taponera i olivera de plata d’un certamen de l’any 1883 a Figueres.

 

Relació amb el Liceu

Els primers moviments orfeonístics neixen el 1845 a Barcelona quan Josep Anselm Clavé reuneix un grup d'obrers i forma la societat musical La Aurora. D'aquesta llavor sorgiran arreu les Societats Corals Euterpenses dels Cors de Clavé, constituïdes com una federació de corals arreu de Catalunya, amb l'objectiu primordial d'elevar el nivell cultural dels obrers a partir de la música i del cant. Aquestes corals o orfeons seran durant molt de temps formades exclusivament per homes. El 1859 es va fundar el cor La Taponera a Palafrugell, un dels més antics de la província de Girona, i des de ben aviat establí llaços amb el món del suro, activitat econòmica dominant a la vila.

Aquests moviments culturals d'origen obrer són contemporanis al naixement de diverses societats musicals de caràcter burgès que culminen en la fundació del Liceu el 1847. Ambdós conformen una radiografia històrica de l'impuls musical i reivindicatiu de la societat de l'època, en plena expansió econòmica.

El Museu del Suro de Catalunya té exposada l'estendard de suro de La Taponera a la sala permanent com a peça destacada de la col·lecció. La institució també té un fort lligam amb la música, concretament amb l'òpera, ja que cada trimestre l'auditori del Museu se cedeix per a les activitats organitzades pels Amics de l'Òpera de Palafrugell. 

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022

Museu del Suro de Catalunya

C/ Begur, 15
17200 Palafrugell

Consulteu el web del Museu del Suro de Catalunya