Decapitació de sant Joan Baptista

Museu de Lleida

Pere Garcia de Benavarri

c. 1473-1482

Fusta policromada; 196,8 × 126 cm

Compartiment de retaule que procedeix de l’antiga església de Sant Joan de Lleida, enderrocada l’any 1868. L’altar major d’aquest temple havia estat presidit per un retaule de grans dimensions realitzat pel pintor Pere Garcia de Benavarri. Aquest retaule va ser un dels projectes artístics més rellevants de la Lleida dels segles del gòtic.

El retaule, dedicat a sant Joan Baptista, va restar al seu emplaçament fins al 1678, any en què va ser retirat i substituït per un altre de gust barroc. Els compartiments van ser venuts a la parròquia de Benavent de Segrià, on van romandre fins a inicis del segle xx, moment en què es van dispersar.

La taula representa la decapitació de sant Joan Baptista amb una cruesa esfereïdora (cos decapitat del sant lligat de mans i regalimant la sang), amb Salomé al mig de la composició portant la safata amb el cap del sant, el botxí amb l’espasa a la mà, i un seguit d’homes i dones acompanyant els protagonistes. Caldria destacar la presència d’un músic amb tamborí i flauta de tres forats, que sembla vincular música i aniversari d’Herodes.

 

Relació amb el Liceu

L’òpera Salome de Richard Strauss s’estrena al Liceu i a Barcelona el 29 de gener de 1910. Aquest títol s’ha representat en 62 ocasions al Teatre. La protagonista està també molt lligada a les terres de Lleida i a l’església de Sant Joan, d’on procedeix aquesta obra, a través d’una llegenda, que parla de la tràgica mort de la jove, ofegada mentre ballava sobre un riu Segre glaçat. La llegenda de Salomé parla de sant Joan, Herodes, Heròdies i Felip, i ens remet a una narració. Segons aquesta llegenda, Salomé havia arribat a la capital de Ponent acompanyant Herodes Antipes i Heròdies en el seu exili, primer a França i després a Lleida.

 

Dates d'exposició

1 abril 2022 - 31 desembre 2022 

Museu de Lleida

C/ del Sant Crist, 1
25002 Lleida

Consulteu el web del Museu de Lleida