El sacrifici d’Ifigènia

Museu d'Arqueologia de Catalunya. Empúries. L'Escala

Segle I aC

Emblema de mosaic de forma quadrada, trobat el 1849 en una casa de la ciutat romana que encara avui no s’ha excavat. Decorava la part central d’un paviment de mosaic d’una de les sales destinades a banquets (triclinia).

El motiu figuratiu representa un episodi de la Ilíada. Els grecs es troben al port d’Àulida per embarcar cap a la conquesta de Troia, però no poden partir per la manca de vents favorables. Agamèmnon, cap dels exèrcits grecs, havia ofès la deessa Àrtemis en ferir un cérvol consagrat a la deessa. Per tal de contrarestar el dany, calia que sacrifiqués la seva filla Ifigènia.

El mosaic representa el moment del sacrifici, amb Ulisses vestit amb túnica marró i amb una llança a la mà, que condueix Ifigènia cap a l’altar. Agamèmnon, afligit pel dolor, es tapa part de la cara amb la mà dreta. Sobre la columna hi ha les imatges d’Atenea i Apol·lo, i a l’angle superior dret hi ha Àrtemis conduint un cérvol destinat a substituir Ifigènia com a víctima del sacrifici en el darrer moment.

Després de salvar-la, Àrtemis se l’emportà a Tàurida, on es va convertir en sacerdotessa, concedint-li el do de la immortalitat.

 

Relació amb el Liceu

Es tracta d’una peça que representa una escenificació teatral d’una tragèdia del poeta grec Eurípides datada al segle v aC.

A més a més, aquest mite ha estat inspiració per a diverses òperes. Cristoph Willibald Gluck va compondre dues òperes al voltant de la figura d’Ifigènia: Iphigénie en Aulide (1774) i Iphigénie en Tauride (1779).

 

Dates exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022 (exposició permanent)

Museu d'Arqueologia de Catalunya. Empúries. L'Escala

C/ Puig i Cadafalch s/n
17130 L’Escala

Consulteu el web del Museu d’Arqueologia d'Empúries