Emblemes de mosaic parietal amb representacions d’Euterpe i Mnemòsine

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Mitjan segle II dC

Mosaics parietals procedents de la vil·la romana d’Els Munts, a Altafulla, on formarien part de la decoració d’un pòrtic de la part residencial de la vil·la.

El primer dels mosaics parietals mostra un bust femení flanquejat per un aulos -o doble flauta- i plomall, atributs d'Euterpe, una de les nou muses. El segon representa un personatge femení amb diadema però sense atributs, que pot vincular-se a Mnemòsine, deessa de la memòria i mare de les muses.

Estan realitzats en opus vermiculatum, i inserits en una peça de ceràmica que els fa de suport i al mateix temps de marc, i que encara conserven restes de policromia blava. La factura d'aquestes peces és tècnicament impecable i d'un magnífic art.

En el decurs de les excavacions arqueològiques es van recuperar quatre d’aquests mosaics parietals, tot i que, per la temàtica, se suposa que formarien un conjunt d’almenys onze les nou muses, Mnemòsine, deessa de la memòria i mare de les muses, i un personatge masculí de difícil interpretació.

 

Relació amb el Liceu

Euterpe es una de les nou muses, protectora de la música, mentre que Mnemòsine es la deessa de la memòria i mare de les muses. Cadascuna de les nou muses inspira les diferents manifestacions artístiques: teatre, dansa, poesia..., totes elles vinculades a les representacions i activitats que es desenvolupen al Gran Teatre del Liceu.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona

Moll de la Costa, 4
43004 Tarragona

Consulteu el web del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona