Escenari de teatre

Museu de Mataró

Ricard Urgell Carreras

1910

Oli sobre cartró, 18,5 × 18,5 cm.

El Museu de Mataró se suma a aquesta celebració amb la selecció d’una peça molt singular: una pintura de Ricard Urgell de l’any 1910, en la qual es representa una artista al mig d’un escenari en plena interpretació teatral o operística. 

Ricard Urgell, fill dels pintors Modest Urgell i Eleonor Carreras, va iniciar la seva formació artística al taller del seu pare, destacat paisatgista, i a l’Escola de la Llotja de Barcelona, on va ser professor de dibuix artístic des del 1902. 

Urgell es va dedicar a la pintura amb un notable èxit. Va exposar regularment a la Sala Parés i va participar en nombrosos certàmens i exposicions, tant nacionals com internacionals, entre 1884 i 1917, on va obtenir diversos premis i reconeixements.

La temàtica de la seva pintura és molt diferent a la del seu pare. Centrat inicialment en la representació de figures i retrats, aviat va especialitzar-se en la descripció d’interiors públics i del món de l’espectacle, com els cafès, teatres i ballets. Aquesta temàtica és la que caracteritza més la seva obra i és present en moltes de les pintures que conserven institucions com el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museo del Prado.

Estilísticament i tècnicament la seva obra es mou a cavall entre l’impressionisme i el postimpressionisme. N’és una mostra la peça que conserva el Museu de Mataró des de l’any 1944.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 12 juny 2022

Museu de Mataró

Can Serra. El Carreró, 17
08301 Mataró

Consulteu el web del Museu de Mataró