Estudi per a "Tristany foll"

Fundació Gala-Salvador Dalí

Salvador Dalí

1944

Aquesta obra de Salvador Dalí és un estudi per a un dels telons de fons per al ballet Tristany foll.

El maig de 1949 es presenta al Liceu Tristany foll, a càrrec dels Ballets de Montecarlo, amb coreografia de Léonide Massine i decorat i vestuaris de Salvador Dalí, que representa, segons Xavier Montsalvatge, en un article publicat a Destino el mes següent, un esforç per a la renovació de l’escena coreogràfica que situa el pintor de Cadaqués en un primer pla entre els col·laboradors plàstics del “ballet actual.”.

I afegeix: “Aquests fantasmes ‘reals’ els sap arrancar Salvador Dalí de la ment convulsa de Tristany i presentar-los a l’espectador a la manera dels millors escenògrafs del segle passat: amb un riquíssim sentit de la fantasia, del color i de les formes en moviment”.

El 23 de maig de l’any següent es torna a presentar aquest ballet al Liceu. En el programa de la temporada de primavera de 1950 del Gran Teatre del Liceu, es detalla:

“El discutit i genial pintor Salvador Dalí pretén desenvolupar en aquest ballet la seva interpretació personal de la llegenda de Tristany. L’absència d’Isolda, que, en la llegenda, li causa la mort, aquí li produeix bogeria. Tristany, obsedit pel record d’Isolda, es tortura de tal manera que, en el seu esperit turmentat, transforma la seva estimada en una horrible quimera, que és convertida en insecte. Dalí veu tota la filosofia de la llegenda de Wagner com un constant i continu complex d’impotència, simbolitzat per l’exasperant processó que, com un seguici fúnebre, avança amb gran pesar cap al cel, extasiat d’amor per un camí al final del qual no troba més que el buit: l’amor en la mort i la mort en l’amor, en definitiva, ‘el no res’, com a contingut d’una aspiració i d’un final negatiu en aquesta mateixa aspiració”.

Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí, VEGAP, Barcelona, 2022

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022

Fundació Gala-Salvador Dalí

Torre Galatea, Pujada del Castell 28
17600 Figueres

Consulteu el web de la Fundació Gala-Salvador Dalí