Gran Teatre del Liceu, 1984

Fundació Suñol

Ferran Freixa

1984

«Gran teatre del Liceu “de vacances”», Barcelona, estiu 1984

Aquesta fotografia està probablement emmarcada dins el treball que Ferran Freixa va realitzar pel MOPU (antic ministeri d'obres públiques i urbanisme), l'any 1984. Va documentar l'espai arquitectònic dels principals teatres d'arreu d'Espanya, entre els quals es trobava el Liceu. En arribar-hi, però, sembla que el va trobar "de vacances", tancat, amb la platea i les llotges cobertes amb lones. Tanmateix, ell va decidir capturar aquest moment insòlit pel gran públic. La fotografia que aquí tenim, que mostra una llotja coberta, amb els dos relleus flanquejant, com un detall de gran curiositat, es pot veure com una al·lusió a l’estret vincle i estima de Josep Suñol envers el Gran Teatre del Liceu i l’òpera. Un interès que és també un punt de contacte amb Freixa, la relació del qual amb el Liceu, per tant, es retrotrau una dècada abans de les fotografies que va dur a terme després de l'incendi el 1994, tenint, en total, tres sèries dedicades a aquest edifici.

Ferran Freixa – Gran Teatre del Liceu, 1984 – Fotografia

La carrera fotogràfica de Ferran Freixa i Pintó (Barcelona, 1950 – Sant Vicenç de Montalt, 2021), conegut per haver immortalitzat el Liceu de Barcelona malmès per les flames, comença de manera autodidacta el 1973, després de rebre formació com a dibuixant i pintor. Cap a finals d’aquesta dècada ja dirigeix la seva càmera cap al que seria el seu principal tema d’interès: l’arquitectura i els espais interiors. Així, la seva obra, que pot caracteritzar-se com a “documentalisme subjectiu” i creatiu, està constituïda per diverses sèries que exploren formalment tant els efectes del pas del temps sobre construccions enrunades (les fotografies de Tàrraco, Roma o Florència dels anys 90, o el registre de les antigues colònies tèxtils abandonades del 2000), com el fràgil instant congelat que resta a l’espera del restabliment de l’activitat humana (com els treballs sobre els aparadors barcelonins, així com les imatges que capturen pulcres estovalles, vaixelles i tovallons de restaurants). Cal esmentar també els seus projectes més experimentals, on se serveix d’elements afegits per reforçar els continguts representats, com el plàstic arrugat que fa de filtre a l’objectiu, simulant el vaivé del mar, en la sèrie sobre el port de Barcelona; o la inclusió de l’estructura d’un vehicle en les instantànies que fa durant les seves passejades per l’Eixample.

Bibliografia

Ferran Freixa. Fotografia. Passat i present [dossier tècnic]. Caldes d’Estrac: Fundació Palau, 2021.

Ferran Freixa. Fotografies 1973-2013 [catàleg d’exposició]. Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat: Centre d’Art Tecla Sala, 2013.

Ferran Freixa. Passat i present [catàleg d’exposició]. Ajuntament de Caldes d’Estrac: Fundació Palau, 2020.

Photographic Social Vision. Arxiu Ferran Freixa.

Dates d'exposició

1 juny 2023- 26 juliol 2023

 

Fundació Suñol

C/ Mejía Lequerica 14
08028 Barcelona

Consulti el web de la Fundació Suñol