Martiri de sant Joan Baptista

Museu de Lleida

Joan Grau

1677-1678

Fusta policromada; 72 × 134,5 cm

Relleu de fusta policromada que mostra el martiri de sant Joan Baptista i que fa parella amb un altre, conservat també al Museu de Lleida, que explica el naixement del sant. Procedeix de l’antiga església de Sant Joan de Lleida.

En aquesta peça es pot veure el sant abans de la seva decapitació i Salomé portant la safata que servirà per oferir posteriorment el cap a Herodes. Cal destacar el vestit que porta Salomé, un disseny amb un escot de les dames de la cort espanyola de l’època entre els anys 1660 i 1680.

Està atribuït a l’escultor barroc Joan Grau, tot i que algun especialista hi veu també l’estil d’un dels seus fills, Francesc Grau, escultor com el seu pare. Aquesta obra seria, per cronologia, l’última en què pare i fill haurien treballat junts.

 

Relació amb el Liceu

L’òpera Salome de Richard Strauss s’estrena al Liceu i a Barcelona el 29 de gener de 1910. Aquest títol s’ha representat en 62 ocasions al Teatre. La protagonista està també molt lligada a les terres de Lleida i a l’església de Sant Joan, d’on procedeix aquesta obra, a través d’una llegenda, que parla de la tràgica mort de la jove, ofegada mentre ballava sobre un riu Segre glaçat. La llegenda de Salomé parla de sant Joan, Herodes, Heròdies i Felip, i ens remet a una narració. Segons aquesta llegenda, Salomé havia arribat a la capital de Ponent acompanyant Herodes Antipes i Heròdies en el seu exili, primer a França i després a Lleida.

 

Dates d'exposició

1 abril 2022 - 31 desembre 2022

Museu de Lleida

C/ del Sant Crist, 1
25002 Lleida

Consulteu el web del Museu de Lleida