"Parsifal" al Liceu

Museu de Moià

1914

Document gràfic que presenta el cartell i el repartiment de l’òpera Parsifal de l’últim dia de l’any 1913 al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

 

Relació amb el Liceu

Aquest Parsifal representa l’estrena al Liceu, a Barcelona i a l’Estat. El festival de Bayreuth tenia el monopoli absolut sobre les representacions d’aquesta obra durant els trenta anys posteriors a la mort de Wagner. El Metropolitan Opera de Nova York va saltar-se aquesta restricció i va representar-la l’any 1903. El 1914 van començar les representacions “legals” fora de Bayreuth i l’1 de gener van programar-la nombrosos teatres, el primer dels quals fou el Gran Teatre del Liceu, que va començar la representació a les 10 h de la nit, amb el permís de la família Wagner, ja que, atesa la diferència horària, aquesta hora corresponia a la mitjanit a Bayreuth.

Francesc Viñas, nascut a Moià, va ser un tenor especialment wagnerià i va estar molt lligat al Gran Teatre del Liceu. A la Col·lecció Viñas del Museu se’n custodien molts objectes, sobretot del vestuari de diverses obres, fotografies, pintures i documentació sobre la seva carrera operística.

 

Dates d'exposició

17 abril - 29 gener 2023

Museu de Moià

C/ Rafael Casanova, 8
08180 Moià

Consulteu el web del Museu de Moià