Pintures murals de la casa pairal de Cal Quitèria

Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani. Museus de Sant Cugat

Oleguer Junyent

Primera meitat del segle XX

Es tracta de pintures murals que decoren el saló de la casa. Les componen principalment quatre plafons verticals amb representacions paisatgístiques d’edificis històrics del municipi: el monestir de Sant Cugat, l’església de Sant Cebrià de Valldoreix i un tercer lloc no identificat. Es completen amb plafons més petits amb decoracions florals i vegetals sobre els accessos. Tots ells estan emmarcats per bandes verticals i un sòcol, i pintats de manera que imiten la fusta.

Les pintures ocupen les parets de l’espai de l’antiga casa pairal destinat al saló. Es tracta d’un lloc on rebre visites i, per tant, a decorar amb profunditat.

L’obra no es troba a les instal·lacions dels Museus de Sant Cugat, sinó a l’antiga casa pairal de Cal Quitèria. Aquesta casa, que acull el Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil Contemporani, conté també una proposta d’interpretació elaborada pels Museus de Sant Cugat.

 

Relació amb el Liceu

Entre els anys 1899 i 1933, Oleguer Junyent va treballar com a escenògraf al Gran Teatre del Liceu. Va ser un artista polifacètic que va fer de cartellista, dibuixant i decorador, però, en les últimes dècades de la seva vida, s’especialitzà en la pintura. Estiuejant de Sant Cugat, la seva passió pel passat com a col·leccionista d’art i membre de la Junta de Museus de Catalunya deuria tenir una importància cabdal tant en l’escenografia com en la pintura. Aquesta es nota en les escenes de Cal Quitèria, on representa edificis medievals o ruïnes envoltats d’una aura romàntica.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022 (exposició permanent)

 

Fotografia: Anna Mas

Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani. Museus de Sant Cugat

Centre Grau-Garriga
08172 Pl. de Can Quitèria, 1

Consulteu el web del Museu de Sant Cugat