Retrat d’Eusebi Güell

Palau Güell

Ricard Canals

1913

Últim retrat conegut de l’empresari Eusebi Güell, quan ja tenia el títol de comte de Güell.

 

Relació amb el Liceu

Eusebi Güell i Bacigalupi, promotor del Palau Güell —obra d’Antoni Gaudí—, va ser una figura cabdal de la Barcelona i de la Catalunya del darrer terç del segle xix i principis del xx. Empresari de primer nivell amb implicació directa en gran part de les iniciatives polítiques i culturals de l’època, va tenir un paper rellevant com a mecenes de les lletres i les arts.

El mecenatge musical de la família Güell va ser molt destacat i va tenir un lligam molt especial amb el Gran Teatre del Liceu. Des de l’any 1878, tot just acabat de construir, la família hi tenia una llotja en propietat. Eusebi Güell va ocupar diversos càrrecs a la Societat del Liceu: va ser nomenat per la Junta General Ordinària del Teatre, el març de 1886, com a vocal-comptador de la Junta de Govern presidida per Manuel Girona, i va ser vocal de la Junta Directiva del Conservatori del Liceu en diverses ocasions entre el 1891 i el 1901.

Les llotges del Liceu poden haver tingut un paper clau en la futura parella formada per Eusebi Güell i Isabel López. Carmen Güell i Malet, en el seu llibre Gaudí y el Conde de Güell: el artista y el mecenas (2001), parla del Gran Teatre del Liceu i diu que “Juan Güell Ferrer primero, y Antonio López después, a su regreso de Cuba, compraron sendos palcos, en los que sus respectivos hijos, Eusebio e Isabel, se conocieron y empezaron a tratarse”.

Un cop casats, els Güell López van acollir i impulsar la música i els músics del moment. Per a aquesta excepcional nissaga, la música formava part substancial de la seva existència des de l’herència cultural dels Bacigalupi, i ambdós es van preocupar perquè els seus descendents tinguessin una formació adequada. No només dues de les seves filles, Isabel i Maria Lluïsa, van esdevenir compositores i intèrprets, sinó que la resta de germans van rebre també una sòlida instrucció musical. El Liceu va continuar ocupant un lloc especial en la formació i les aficions de la família, i, des de ben joves, els fills del matrimoni no faltaven a les representacions d’òpera els diumenges a la tarda i eren assidus a les llotges del Liceu dels seus pares i avis.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 11 desembre 2022

Palau Güell

C/ Nou de la Rambla 3-5,
08001 Barcelona

Consulteu el web del Palau Güell