Vano de ball de Tórtola Valencia

Museu d'Arenys de Mar

Últim cuart del segle XIX

Ventall de pericó amb un folre de color beix i fons de tul negre treballat al boixet, que forma dues sanefes de tretze motius encarats, alterns i enllaçats amb branques foliàcies. Les puntes de coixí s’han realitzat amb la tècnica denominada chantilly. El país està coronat per unes galeries semicirculars. Les barnilles són de pala rodona de color negre amb una incrustació de nacre blanc a les guardes. Aquest tipus de ventall, per les seves dimensions, s’utilitzava en l’àmbit teatral i la dansa.

El ventall forma part de la col·lecció Carmen Tórtola Valencia del Col·legi de l’Art Major de la Seda. Aquest complement acompanyava el figurinisme de personatges com La Maja, que va fer tan popular la ballarina. 

 

Relació amb el Liceu

Carmen Tórtola Valencia va ser una ballarina molt popular del primer terç del segle xx. L’any 1911 actuà per primer cop a Madrid, al Teatre Romea. El seu repertori combinava danses d’inspiració exòtica amb altres d’un espanyolisme refinat. Va actuar al Gran Teatre del Liceu la temporada de primavera de 1915, els dies 21 i 24 d’abril, en què va executar el ballet de l’acte segon de l’òpera Lakmé (Delibes).

L’any 1930 es va retirar dels escenaris i va anar a viure a la seva casa de Sarrià amb la seva parella Àngels Magret-Vilà. Les seves col·leccions de dansa es conserven al Museu de les Arts Escèniques i la seva col·lecció de puntes, al Museu d’Arenys de Mar.

 

Dates d'exposició

15 març 2022 - 31 desembre 2022

Museu d'Arenys de Mar

C/ Església 43
08350 Arenys de Mar

Consulteu el web del Museu d'Arenys de Mar